Mikäs sen maistuvampaa hellesäällä kuin omatekoinen marjamehu! Itse tehden voi säädellä mehun sokeripitoisuutta ja saa sellaisia sekoituksia, mistä itse pitää. Ellet omista höyrymehustinta eli "mehumaijaa", voit keittää mehun kattilassa. Ohje on Dansukkerin sivuilta. Minulla oli mansikkaa ja vadelmaa noin kilon verran, vadelmia taisi olla suhteessa hieman enemmän kuin mansikkaa. Vinkki: Käytä mehun laimentamiseen tavallisen hanaveden sijaan hiilihapotettua vettä (Soda Stream -laitteella tai kaupasta hiilihapotettua lähdevettä) - saat ihanan makuista poreilevaa juomaa!

Punainen marjamehu   (valmista mehua noin 1 litra)

1 kg punaisia marjoja (esim. mansikkaa ja vadelmaa)
4 dl vettä
300-500 g sokeria mehulitraa kohti (itse käytin vain 100 g, koska en pidä kovin makeasta mehusta)

Perkaa marjat ja huuhtele tarvittaessa. Kiehuta vesi isossa teräs- tai emalikattilassa, lisää marjat. Anna kiehua hiljalleen 10-15 minuuttia kunnes marjat vaalenevat, anna kannen olla hieman "raollaan". Tarkkaile, ettei pääse kuohumaan yli! Siivilöi mehu esim. sideharsokankaan läpi toiseen kattilaan (laita isoon lävikköön reilu pala sideharsokangasta niin, että kankaan reunat ulottuvat reilusti siivilän reunojen yli). Mikäli haluat kirkasta mehua, anna mehun valua rauhassa äläkä painele marjoja. Mittaa mehun määrä, lisää sokeria ja kiehauta, kuori pinnalta vaahto pois. Pullota mehu tai kaada pakastusrasioihin, anna jäähtyä jääkaapissa ja pakasta.