Voitaikina on helppo tehdä itsekin, taikinan aineksia on vain 4 kappaletta, rasva, kermaviili, jauhot ja leivinjauhe. Samasta taikinasta voit pyöräyttää myös makeat tortut käyttämällä luumusosetta tms. paistonkestävää marmeladia. Mikäli täytettä jää, sen voi kätevästi sujauttaa vaikkapa munakkaaseen, risottoon tai esim. perunamuusipiiloon.

2067345.jpg

Lihapasteijat   n. 20 kpl

Taikina:
2 dl kermaviiliä
200 g margariinia
4½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
200 g jauhelihaa (nauta 10 %)
2 dl keitettyä riisiä
2 kananmunaa
1 tl suolaa
mustapippuria
valkopippuria
valkosipulijauhetta

Voiteluun: kananmunaa
Pinnalle: unikonsiemeniä

Tee ensin taikina. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin. Sekoita pehmeä rasva ja kermaviili keskenään ja lisää jauhot, sekoita tasaiseksi. Laita jääkaappiin jähmettymään.

Ruskista jauheliha. Keitä kananmunat koviksi (10 min.), jäähdytä, kuori ja hienonna haarukalla. Sekoita täytteen ainekset keskenään ja mausta, tarkista maku ja lisää tarpeen mukaan mausteita.

Kauli taikina jauhotetulla pöydällä vajaan ½ cm:n paksuiseksi, mutta älä kuitenkaan kovin ohueksi, sillä taikina voi sitten repeillä helposti. Painele pyöreällä torttumuotilla palasia, kostuta reunat vedellä (sivele pullasudilla), nosta noin ruokalusikallinen täytettä taikinapalan keskelle ja taita puolikuun muotoiseksi. Paina torttumuotin reunalla pasteija kiinni. (Itse painelen vielä reunat varmuuden vuoksi haarukalla.) Pistele päälle haarukalla noin 2-3 kohtaan ilmareikiä. Nosta leivinpaperin päälle uunipellille. Kerää reunapalat yhteen ja kauli taikinalevyksi. Jatka, kunnes koko taikina on käytetty. Voitele pasteijat kananmunalla ja ripottele päälle esim. unikonsiemeniä. Paista uunissa +225 asteessa noin 10 minuuttia.